Inmiddels 9 maanden na het uitbreken van de pandemie wordt het steeds duidelijker dat we geen V-vormig herstel van de economie krijgen. Grotere waarnemers en meerdere mediabedrijven, zoals zakentijdschrift Forbes, wijzen op een meer waarschijnlijke "K-vormige herstellende trend": dat betekent dat sommige sectoren veel te lijden hebben, terwijl andere sectoren zelfs kunnen profiteren van deze moeilijke situatie. De olie- en auto-industrie, de toerismesector, de restaurants en de horecabranche hebben de hardste klappen te verduren. De verwachting is dat de auto-industrie niet het groeipercentage van voor de coronacrisis (3,6%) zal gaan bereiken. De internationale toerisme zal dit jaar met 60% tot 80% kunnen dalen, met als gevolg een geschat inkomstenverlies van meer dan een biljoen dollar. Er zijn ook industrieën die niet (zoveel) te lijden hebben gehad tijdens deze crisis. Deze industrieën worden vertegenwoordigd door interessante markten met getalenteerde professionals die op zoek zijn naar een volgende stap in hun carrière. Op de eerste plaats zijn dit IT & Digital en Gezondheidszorg & Farmacie. IT komt uit 5 jaar van onstuitbare groei (samengesteld jaarlijks groeipercentage van 4,56%) en zal 5,57% bereiken in 2021. In de gezondheidszorg wordt een jaarlijks samengestelde groei voorspeld van ongeveer 5% tot 2023, maar met de groeiende uitgaven veroorzaakt door Covid-19 is het niet verwonderlijk als dit percentage hoger uitvalt.
IT en digitale industrie
De lockdown en social distancing zijn sterke drijfveren geweest voor de IT- en digitale sector. Het succes van slim werken is hier slechts een voorbeeld van. Zo heeft de verticale stijging van de vraag naar elektrisch ingenieurs, software-engineers, net- en applicatieontwikkelaars, analisten, maar ook professionals als social mediamanagers en digital-marketingexperts bijgedragen aan meer banen. Uit de analyse in de landen waar wij actief zijn blijkt dat de vraag naar deze professionals zeer hoog is, maar dat er nog steeds verschillen zijn tussen geografische gebieden. In de Europese Unie zijn de IT-ingenieurs goed voor invulling van 24% van de vraag naar ingenieurs, wat neerkomt op 24 van de 100 "bejaagde" geprezen ingenieurs. Het percentage groeit geleidelijk met betrekking tot analisten in de industrie (49%). Azië en Zuid-Amerika geven echter een ander beeld weer. Daar is de vraag naar IT-analisten toegenomen ten opzichte van de EU: 61% in India en China en 53% in Brazilië.
Bovendien blijkt dat "drukke steden" het hart vormen van de IT-ontwikkeling; in feite worden IT-profielen het meest gevraagd in steden en grote stedelijke gebieden. De bekendste gebieden in de EU zijn Parijs, Londen, Madrid en Berlijn; gevolgd door Warschau en Lissabon. Deze steden zijn verantwoordelijk voor zo'n 19% van de totale Europese vraag. In Azië wordt de situatie nog extremer. India heeft de koppositie met het hoogste aantal van krachten dat het land in dienst neemt. Met name in Hyderabad, New Delhi en in het Bengaluru-gebied zijn deze aantallen erg hoog. In China zien wij een andere ontwikkeling: in de hoofdstad Beijing is er een vrij grote vraag naar IT-professionals, zoals consultants, webdesigners en managers. De vraag naar ingenieurs (dat wil zeggen software-ingenieurs, hardware-ingenieurs en big-data-ingenieurs) is in Beijing lager, terwijl in Shangai juist het tegenovergestelde plaatsvindt. Ten slotte Latijns-Amerika, daar hebben sommige landen met een zeer hoge vraag naar IT en digitale getalenteerde managers te maken. Sao Paulo en Rio De Janeiro staan daar aan de top van de ranglijst en zij dekken de 45% van de vraag naar IT-professionals in Brazilië.
Naast alle genoemde positieve ontwikkelingen heeft de pandemie ook op de internationale mobiliteitstrend(expats) van IT-deskundigen beïnvloed. Dit fenomeen is de laatste jaren toegenomen om het tekort aan IT-vaardigheden op de markten te compenseren. En hoe gaat dat nu? Uit een interview door PwC onder 350 bedrijven blijkt dat 12% door de pandemie een positieve heroverweging van de mobiliteit moesten overwegen. Zo'n 20% geloofde dat het aantal internationale verplaatsingen van de afgelopen jaren in toekomst zal afnemen als gevolg van deze crisis.