Netwerken: Wat is het en hoe bouw je een netwerk op?

Netwerken: Wat is het en hoe bouw je een netwerk op?

Netwerken: Wat is het en hoe bouw je een netwerk op?

Een bekend fenomeen! Het zal u niet ontgaan zijn, netwerken als professional, het biedt kansen in een continue veranderende arbeidsmarkt. Wat is netwerken? Voor de lezer die nog niet gebruik maakt van zijn netwerk en actief aan het netwerken is, hierbij een korte uitleg. Netwerken is niets anders dan het leren kennen van nieuwe contacten en de relatie met oude en nieuwe contacten onderhouden. Het doel is om op den duur een waardevol netwerk te hebben opgebouwd.

Wat zijn de voordelen van een goed netwerk?

Het kan erop lijken dat u niet zoveel mensen kent binnen uw vakgebied. Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Is een van uw oud-studiegenoten, vrienden of oud-collega’s op zoek naar een nieuwe baan? Dan komt een groot netwerk erg van pas. De wereld wordt er nou eenmaal wat kleiner van. Of dit nou fysiek contact is of digitaal, met een groot netwerk helpt u elkaar vooruit. Het voordeel van deze schakels in een netwerk is dat men weet welke professionals er tot behoren. Doordat men elkaar op professioneel vlak kent en iedereen zijn expertise en ervaringen deelt met contacten doen zich er regelmatig kansen en mogelijkheden voor.

Praat dus altijd over je bedrijf, functie, werkzaamheden en zakelijke doelen!

Hoe bouw je een netwerk op?

Stel uzelf eerst een aantal vragen, dus bepaal allereerst uw zakelijke doelen. Wilt u verder groeien in uw huidige vakgebied of juist een andere richting op? Bent u werkzoekende, in welke branche/ richting wilt u dan aan de slag? Welke vrienden, kennissen, (oud)collega’s, (oud)klasgenoten heeft u en welke zou u verder kunnen helpen op zakelijk gebied?
Ga vervolgens structureel aan de slag met de volgende punten:

  1. Verken uw netwerk van bestaande contacten – Start met een kort lijstje van 5 of 10 bestaande contacten die u verder kunnen helpen of die u verder kunt helpen. Schrijf achter de namen van de contacten de functie, het bedrijf waar zij in werkzaam zijn en wat hun contactgegevens zijn. Wacht niet te lang en neem (weer eens) contact op met ze.
  2. Bepaal uw netwerkdoel – Wat wilt u bereiken met de hulp van uw netwerk? Contacten leggen met medewerkers bij uw droombedrijf? Maak het concreet en geef uzelf het doel om met een x-aantal, bijvoorbeeld 5 medewerkers bij uw droombedrijf in contact te komen. Dit kunnen nieuwe contacten zijn, maar ook bestaande contacten die u bij punt 1 hebt opgeschreven. Zorg ervoor dat u binnen een vooraf bepaald tijdsbestek de contacten heeft gelegd.
  3. Blijf in beeld – Hoewel het prettig zou zijn om heel direct uw contacten uw wensen en doelen voor te leggen in de hoop dat u zo krijgt wat u wenst, zo werkt het in de werkelijkheid niet! Een netwerk is net zoals in een relatie geven en nemen. Ga een gesprek aan, luister naar de ander, kijk hoe u de ander kunt helpen en geef aan waar u hulp bij kunt gebruiken. Herhaal dit een aantal keer met iedereen in uw netwerk en de vruchten van het netwerken zullen zich afwerpen!

Bonustips: Digitaal netwerken

In tijden als deze, waarbij netwerkborrels even vooruit worden geschoven, is digitaal netwerken een prima uitkomst. Trouwens, deze vorm van netwerken zou nooit mogen missen aan uw netwerkstrategie! 

  1. Wees actief op LinkedIn – Dus voeg regelmatig personen toe die in het gebied werken waarin u uw droombaan wenst te vinden, maar ook heel belangrijk, recruiters. Deel posts, schrijf zelf regelmatig een post van waarde en vergeet niet te liken!

  2. Zoek (besloten) groepen op Facebook en LinkedIn – Regelmatig worden daar digitale netwerkmeetings gehouden en contacten gelegd. U kunt dan eenvoudig vanaf achter uw beeldscherm in contact komen met nieuwe en interessante contacten!