Header tips sollicitatie cv

Tips voor jouw sollicitatie: brief en cv

Je hebt een vacature gevonden waar je helemaal weg van bent. Gefeliciteerd! Dat is alvast een goed begin. Een baan waar je vol voor wil gaan geeft je enorm veel motivatie en energie. Tijd om al die energie om te zetten in een knallende sollicitatie.

… Maar hoe doe je dat?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar die ene tip waarmee je die baan in de wacht sleept. Helaas zijn er veel facetten van het sollicitatieproces met elk hun eigen uitdagingen. Maar niet getreurd, wij geven je in twee blogs tips vanuit de recruitmentindustrie waarmee jij straalt op je volgende sollicitatie, gesorteerd op fase van het proces.

In deze eerste blog zullen wij ons richten op de eerste stap van het sollicitatieproces: het reageren op een vacature of het sturen van een open sollicitatie. Ben jij al een stap verder en zoek je hulp voor het aankomende sollicitatiegesprek? Lees dan onze blog met tips voor het sollicitatiegesprek.

 

Tips ter voorbereiding van jouw sollicitatie

Doe onderzoek naar het bedrijf

Je wilt natuurlijk zeker weten in wat voor bedrijf je terecht zult komen. Dat geeft rust. Je zoekt tenslotte naar een bedrijf waar je voor een langere tijd gaat werken. Maar wist je dat je op de site van de werkgever vaak hele waardevolle informatie kunt vinden, waarmee jij een goede indruk maakt als sollicitant?

Een op maat gemaakte ervaring blijft het beste bij. Dus als jij jouw CV, sollicitatiebrief of antwoorden op het sollicitatiegesprek toegespitst zijn op het bedrijf, val jij extra op. Zo blijf je top of mind en maak je een goede eerste indruk.

 

3 tips voor je cv

Als je je gegevens achterlaat op de site van de werkgever, banensite of via sociale media, zal je gevraagd worden je cv op te sturen. Een cv (kort voor curriculum vitae; levensloop) is een document waarin jouw carrière beschreven staat. Werkgevers vragen om een cv om een overzicht te krijgen van wie jij als potentiële werknemer bent en welke ervaring jij hebt. Ook kunnen zij aan de hand van deze informatie vragen stellen op het sollicitatiegesprek.

Maar hoe stel je een goed cv op? Hier is een aantal tips om jouw cv tot een succes te maken.

 

1. Laat je cv opvallen

Een werkgever of recruiter ziet op een dag veel cv’s voorbijkomen. Op een gegeven moment beginnen ze op elkaar te lijken. Zorg er dus voor dat je jouwe opvalt tussen de cv’s van andere sollicitanten. Een simpel Word-document met alle werkervaring in bulletpoints is niet genoeg.

Gelukkig zijn er veel voorbeelden beschikbaar op het internet, met opvallende lay-outs, goede tips voor wat je in je cv kunt zetten en welke informatie je waar zet. Zorg er wel voor dat het niet te gek wordt; het is en blijft tenslotte een zakelijk document.

Ben je niet zo creatief ingesteld, of vind je de lay-out lastig te maken in jouw tekstverwerker of PDF-tool? Geen zorgen. Er zijn verschillende sites waarop je een cv kunt maken op basis van goede, effectieve en opvallende templates. Nog een voordeel om het via zo een dienst te doen: ze vragen alles wat je nodig hebt voor een goed cv.

 

2. Houd het kort en bondig

Werkgevers en recruiters zijn niet de hele dag bezig met een vacature. Ze kunnen dus niet rustig de tijd nemen om jouw cv door te lezen. Houd het daarom kort. Geef een korte introductie van maximaal 3 regels en schrijf niet meer over je vorige functies ter uitleg dan nodig.

Hoe lang je je cv kunt maken hangt af van je ervaring, maar het beste is om je tot 1 tot 2 pagina’s te beperken.

 

3. Pas je cv aan op de vacature

Heb je meer sollicitaties lopen, of heb je al een cv gebruikt bij een eerdere sollicitatie? Gebruik niet zomaar hetzelfde cv. Let op of de toon en de informatie gepast zijn voor het bedrijf. In de vacature en op de website van de werkgever staat vaak nuttige informatie om te bepalen wat je wel en niet op je cv zet.

Bijvoorbeeld: in de vacature staat dat je klantvriendelijk moet zijn. In dat geval is jouw bijbaan in de supermarkt of horeca relevanter dan een kantoorfunctie. Als je veel van baan bent veranderd, kun je het beste de meest relevante functies uitlichten. Heb je weinig ervaring? Schrijf dan zo veel mogelijk op, maar besteed extra aandacht aan de meest relevante functies voor het bedrijf.

 

4 tips voor sollicitatie- of motivatiebrief

Een sollicitatiebrief of een motivatiebrief is tegenwoordig geen vast verplicht onderdeel meer van het sollicitatieproces. Steeds meer worden mensen benaderd door recruiters of personeel van een bedrijf op LinkedIn of job boards. Ook proberen bedrijven minder sollicitanten kwijt te raken door geen uitgebreide sollicitatiebrief te verwachten.

Toch helpt een motivatiebrief wel. Waarom? Als een cv een visitekaartje is, is een motivatiebrief de eerste handdruk. Het is een kans om de werkgever van tevoren al een goed beeld te geven van wie jij bent en waarom je juist voor dit bedrijf wil werken. Hier kun je jouw onderzoek naar het bedrijf goed gebruiken.

 

1. Kort en krachtig

Net als met je cv, wil je niet dat het lezen van jouw sollicitatiebrief te veel van de tijd van de werkgever in beslag neemt. Houd het daarom op 1 A4, met lettergrootte 12 en anderhalve regelafstand. Geef geen overbodige informatie en vertel ook nog niet alles; als ze meer willen weten, dan ben je meer dan bereid om dat persoonlijk op gesprek toe te kunnen lichten.

 

2. Pas je onderbouwing aan op de vacature

Hier ook geldt hetzelfde als voor bij het cv. Jij wilt graag een persoonlijke benadering en zo werkt het ook voor bedrijven. Je kunt een eigen gemaakte sjabloon prima gebruiken, maar let er wel op dat je de informatie aanpast aan de werkgever en wat er in de vacature staat.

Zoek naar raakvlakken tussen jou en het bedrijf, en benadruk die in jouw motivatie. Zet het bedrijf zich in voor een schonere wereld en vind jij dat ook enorm belangrijk? Zet het in je brief, want hiermee laat je zien dat je een match bent voor het bedrijf.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om te laten zien dat je geschikt bent voor de functie. Kies alleen jouw vaardigheden en ervaring die passen bij de punten uit de vacaturetekst. Jouw geweldige puntenscorende rechtervoet is indrukwekkend, maar misschien niet relevant voor de meeste banen.

 

3. Opbouw

Bouw de sollicitatie- of motivatiebrief op aan de hand van het AIDA-model. Dit wil zeggen: begin met een introductie die de aandacht (Attention) trekt. In een zee van brieven moet de jouwe opvallen als een baken. Een algemene zin als “ik kwam deze vacature tegen op jullie website en wilde meteen reageren” is een behoorlijk afgezaagde openingszin. Durf creatief te zijn, of speel met een grapje in op de vacaturetekst, maar houd het zakelijk.

Vervolgens wek je de interesse (Interest), door de punten te noemen waarom jij bij dit bedrijf in deze functie wil werken. Welke ervaring bezit jij die naadloos aansluit op het bedrijf? Hoe denk jij jouw kennis te kunnen gebruiken voor het bedrijf en hoe kan het bedrijf jou helpen nog verder te groeien? Wees eerlijk, want je zal niet de eerste kandidaat zijn door wiens leugens heen wordt geprikt.

Dan is het tijd om jezelf te verkopen. Waarom zou het bedrijf jou willen (Desire) en niet iemand anders? Welke unieke ervaring draag jij met je mee en waarom ben jij gemaakt voor deze functie? Demonstreer het met duidelijke voorbeelden van ervaringen en behaalde overwinningen.

Als laatste zet je de lezer aan tot actie (Action). Meld dat je de rest graag persoonlijk toe komt lichten op een kennismakings- of sollicitatiegesprek. Sta wel open voor contact en laat weten via welke kanalen ze je het beste kunnen bereiken.

 

En dan: wachten op een uitnodiging

Het blijft altijd spannend, dat moment dat je officieel solliciteert naar een functie. Het moment dat je sollicitatiebrief en CV de (digitale) deur, kun je weinig anders doen dan wachten. Althans, dat is wat je zou denken. Het is nog niet helemaal voorbij. Terwijl je wacht op een uitnodiging, kun je nog twee dingen doen om je kans op een baan te vergroten.

Als eerste kun je bellen naar de contactpersoon, om te vragen of jouw sollicitatie goed is binnengekomen. Waarom zou je dat doen? Nou, als jouw sollicitatie niet goed is binnengekomen, heb je nog tijd om het te corrigeren en weet je zeker dat je niet wordt afgewezen omdat je belangrijke documenten mist. Bonus: je hebt al even contact gehad en jouw naam is dus al een keer voorbijgekomen. Op het moment dat ze jouw sollicitatie doornemen, hebben ze al een actieve herinnering aan je. Bel niet gelijk na het versturen en zeker niet buiten kantoortijden. Laat er een halve week overheen gaan voor je de contactpersoon belt.

Ten tweede kun je je alvast voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Hoe eerder je hiermee begint, hoe zekerder jij het gesprek in kunt stappen. Wil je tips voor het gesprek? Lees dan deel twee van onze blogs over sollicitatietips hier.

 

Zoek je naar een vacature om de tips van onze blog op toe te passen? Bij Grafton hebben wij voldoende vacatures in sales, fashion, engineering en meer, die jouw volgende overwinning kunnen zijn. Zit er niets voor je bij? Bekijk dan de blue collar-vacatures op onze zusterbedrijf Gi Group Nederland, of neem direct contact met ons op.